Третото тържествено заседание за 2021-ва

4-ти декември 2021

Народните представители в 47-ото НС положиха клетва. Големи са очакванията към третия за тази година български парламент.

Здравко Черкезов

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.

Тази клетва положиха вчера народните представители в новоизбраното 47-о Народно събрание. По традиция първото заседание е тържествено и се открива от най-възрастния представител, в случая д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН). Макар и остатък от Търновската конституция, именно думите на старейшината легитимират заседанието до избирането на постоянен председател и заместник-председатели на НС.

Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси“, заяви д-р Кирилов в словото си след откриването на заседанието.

Последва обръщение на държавния глава Румен Радев, който заложи на депутатите задача: „демонтажът на прокурорския чадър над корупцията“.

Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията.

Румен Радев

Надявам се всички демократи тук да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако не успеем да постигнем промени в обозрим срок, скоро миналото ще потърси реванш. А без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал“, каза президентът.

От речите на партийните лидери се откроиха думите на Любомир Каримански от ИТН – „да спрем да поставяме гордостта пред напредъка“, на Христо Иванов от „Демократична България“ – „няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново“, и на Костадин Костадинов от „Възраждане“ – „много от вас дължат столовете си на страх дотолкова, че страхът в тази зала може да се усети“.

Така се стигна до процедурата за избиране председател на 47-ото Народно събрание, като за поста бяха предложени 34-годишният адвокат Никола Минчев от от най-голямата формация – „Продължаваме промяната“ (ПП), както и бизнесменът Цончо Ганев от най-малката формация – „Възраждане“.

Никола е боец за каузи, почтен и ще допринесе много за най-добрата кауза – успехът на България“, изтъкна лидерът на ПП Кирил Петков.

Впоследствие със 158 гласа „за“, един „против“ и 72 „въздържал се“ Минчев бе избран за председател на Народното събрание.

Парламентът отразява нагласите в обществото – с избора на 7 формации избирателят ни даде ясен знак, че очаква екипна работа, а не авторитарни решения. И тук ще има различни виждания, но нека посрещаме различията с уважение. Нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия. Да възстановим духа на взаимното разбирателство и да наложим нов модел за правене на политика“, заяви той след избора си.

Под председателството на Никола Минчев бяха избрани заместник-председатели и секретари на Народното събрание, както и ръководства на парламентарните групи. Сред зам.-председателите се открои името на Ива Митева, която бе председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Общо три часа продължи тържественото заседание. Следващата седмица НС трябва да одобри правилник и да избере постоянни комисии.


Автор: Здравко Черкезов




Благодаря, че прочетохте!

💝 Стража съществува благодарение на хора като Вас!

Издържаме се единствено чрез малки дарения от физически лица!

Също можете да направите , както и да ни дарите по или .