Кой ме представлява?

Избирателната система в България е пропорционална, което означава, че всяка партия получава определен брой места в Народното събрание, пропорционално на получените гласове. Опонентите на пропорционалната система твърдят, че така се размива личната отговорност на даден представител към хората, които са го избрали.

Това не е напълно вярно. България е разделена на 31 избирателни района* със собствени листи, което означава, че тези представители влизат с гласовете на гражданите САМО от тези райони.

В много райони партиите успяват да вкарат по един-двама човека. Това означава, че в много случаи гражданите могат да намерят един или повече представители от партията, за която са гласували, които да държат лично отговорни за действията им в парламента.

За да разберете кой представлява ТОЧНО ВАС в Народното събрание, изберете избирателния район, в който сте гласували на последните избори.

* чужбина често е представяна за 32-ри МИР, но гласовете от нея се разпределят между останалите райони

Изберете НС:

Тази платформа не е изградена със средства от държавата, Европейския съюз или чуждестранни фондации. Тя е изградена с много любов, но и с безбройни часове неплатен програмистки труд. Ако подкрепяте нашата визия и искате да просъществуваме, можете да ни или подпомогнете финансово, или като разпространявате идеята.

Подкрепете ни