Уважаеми господин Председател, уважаеми колеги! Въпреки че съм наясно, че този текст ще мине и като цяло залата ще го подкрепи, смятам, че в рамките на дебата трябва да се кажат много важни неща.
На първо място, ораторите на първо и на второ четене смесват понятията. Казанджиите, казаните и изваряването на ракията е услуга. Производството на ракия от хора, които имат казани и купуват грозде, вече е производство. Според мен няма никаква разлика между тях и другите производства, които трябва да минат през регистрационни режими. Лошото е, че през цялото време се говореше за домашната ракия, а в крайна сметка ще се облагодетелстват фабрики за производството на незаконен алкохол.
С колегата Емил Димитров бяхме направили алтернативно предложение – преди да дадем възможност на всяко домакинство самостоятелно да си изварява домашната ракия, но в България се продават десетки и стотици видове дестилационни съоръжения. Това можеше да стане, но не беше прието на първо четене.
Да изваряваш материала на съответния гражданин и да правиш домашна ракия е едно, но за мен по-опасен е другият процес, който наблюдаваме, особено в морските области – Бургас и Варна.
Можете да споделите това изказване с приятелите си като им изпратите следния линк: