Ясно е, че работим в ситуация, че вероятно днес е последното ни заседание. Влизаме в изборна кампания и вероятността в юни месец да се приемат окончателно законодателни актове е минимална. В такава хипотеза вероятността да се допуснат грешки безспорно не е малка.
Във връзка с направените допълнителни предложения за промени в Закона за данък върху добавената стойност изразявам пълна подкрепа по отношение на удължаването на срока за нулевата ставка на брашно и хляб. Искам във връзка с допълнително направеното предложение в ал. 9 да направя предложение за допълнение в така изчетения текст, а именно преди думата „хляб“ или след думата „хляб“ да се допълни, че става въпрос за бял хляб, хляб „Добруджа“ и типов хляб. Това са основните видове хляб, които се потребяват, респективно и произвеждат в България, които и влизат по отношение на тяхната цена в различни видове данни на статистиката по отношение на ценовите равнища.
В България се произвеждат – и пазарът се увеличава в годините, много други видове извън тези три основни вида хляб, така наречените луксозни видове хляб, от различни типове брашна по различен начин, в малки хлебопекарни. Ако остане само така „хляб“, мисля, че на практика няма как изобщо да говорим, че в тази надценка може да се влезе, но както казаха и колегите преди мен, това трябва по принцип допълнително да бъде анализирано, за да не стане някаква грешка или да принудим всички по агрохранителната верига как да оформят документи така, че да не нарушават Закона. Със сигурност е по-добре хлябът, за който става въпрос в ал. 9, да се обозначи, че е бял, типов или „Добруджа“.
Можете да споделите това изказване с приятелите си като им изпратите следния линк: