Благодаря, господин председател.
Колеги, уважаеми господин министър! През последните месеци все по-често на пазара се наблюдава предлагане на хранителни продукти, които не са произведени от сурово краве мляко, а в състава му се включват сухи растителни протеини като палмово масло, рапицово масло и др. Стерилизирано прясно краве мляко с влошена хранителна стойност се продава в опаковки с надпис „Пастьоризирано мляко”. Всеизвестно е, че стерилизацията се извършва при висока температура, при което млечният белтък се денатурира и ценните хранителни вещества се разграждат. В повечето случаи тези продукти се предлагат от търговци, като същите се поставят и подреждат в хладилните витрини в непосредствена близост до истинските млечни продукти, което е предпоставка и води до заблуждаване на потребителите при извършване на техния избор. А и не са млечни продукти, защото не са на млечна основа!
Господин министър, наличието на такива деликатеси на пазара редом с традиционните български млечни продукти обезсмисля програмата за субсидиране на млекопроизводителите като критерий за оцеляване на животновъдството. От 1 януари 2010 г. България губи 75-80% от млякото си за преработвателната индустрия. Минимум 300 млн. лв. годишно ще излязат от селата, което ще влоши тяхното благосъстояние. Този проблем ще повлияе негативно на 400-500 хил. души от селските райони и ще предизвика социално напрежение, защото млекопроизводството е безалтернативен семеен поминък за една четвърт от селското население в резултат на разрушителната реформа от 1992 г. Вследствие на това ще следва обезлюдяване на селата, унищожаване на естествената среда и базата за развитие на животновъдството. Млечната индустрия загубва конкурентните си способности за традиционни национални продукти със специфичен характер.
Необходимо е създаване на гаранционен фонд, осигурен от държавата; програма за субсидиране на млекопроизводители, които са постигнали консолидиране и коопериране на индустриални ферми, обвързани с изисквания за минимално равнище на качеството на млякото от група ползватели за автентичност на млякото; удължаване на преходния период за сурово краве мляко до 2013 г.; време и осигурен финансов ресурс за преструктуриране на сектора, които са необходими, та чрез интегрирана система за администриране и контрол да се създаде със закон единен надзорен орган.
В тази връзка актуалният ми въпрос към Вас е: какви са предприетите мерки и действия на оглавяваното от Вас Министерство на земеделието и храните по отношение контрола на качеството и безопасността и въвеждане на изисквания предлаганите на пазара млечни продукти да отговарят на определените показатели за автентичност? Благодаря ви.
Можете да споделите това изказване с приятелите си като им изпратите следния линк:
Издържаме се единствено чрез малки дарения от физически лица!
Също можете да направите , както и да ни дарите по или .