Анализ: Еволюция на парламентарната реч от 39-ото до 47-ото НС

19-ти август 2022

Сравняваме продължителност, общ брой изговорени думи и брой изговорени думи по парламентарни групи от 2001-ва година досега.

Фондация „Стража“

Ние нямаме друго оръжие освен словото. Значи, когато ни се отнеме думата, почваме да се бием, така ли? Безредици ги наричат!

Тези думи на народния представител от ДПС Йордан Цонев, изречени на 19 май тази година, най-добре обхващат значимостта на парламентарната реч. Именно словото цивилизова депутатите, помага им да стигнат до консенсус или компромис и така да си свършат работата.

В следния анализ, обхващащ периода от 2001-ва година досега, изследваме парламентарната реч от 39-ото до 47-ото НС.

Продължителност на Народното събрание

Народното събрание има мандат с продължителност от около 4 години минус 2 седмици (периодът от изборите до първото заседание). Последните три Народни събрания обаче се отличават с особена краткотрайност, завършвайки преждевременно със свикването на предсрочни избори.

В периода от 2001-ва година досега само 3 парламента успешно завършват мандата си:

  • 39НС – 1443 дни (05.07.2001-17.06.2005)
  • 40НС – 1445 дни (11.07.2005-25.06.2009)
  • 44НС – 1437 дни (19.04.2017-26.03.2021)

За сравнение, 47-ото Народно събрание продължи от 03.12.2021 до 01.08.2021, или общо 241 дни. През този период бяха проведени общо 101 заседания.

Парламентарна реч

По време на 47-ото Народно събрание се изговориха общо 3 409 101 думи от парламентарната трибуна. За да е по-полезно сравнението, което правим, си струва да видим количеството изговорени думи спрямо продължителността и броя на заседания.

Следната графика показва броя на изговорените думи, разделен на дните продължителност на НС. Включени са и дните, в които не е имало заседания.

Ясно си личи, че по време на последните два парламента са изговорени значително повече думи на ден. От 39-ото до 45-ото НС са изговаряни средно по 10 238 думи на ден, докато в 46-ото и 47-ото НС са изговорени съответно 16 928 (+65%) и 14 146 (+38%) думи на ден.

Тази съществена разлика я отдаваме на два основни фактора:

  • Имало е повече заседания поради отмяна на депутатска ваканция;
  • Заседанията са били необичайно дълги.

За да проверим наличието на втория фактор, можем да видим колко думи средно са били изговорени на заседание. Изговорените думи са стриктно пропорционални на дължината на заседанията.

Тук виждаме абсолютно същата зависимост. Между 39-ото и 44-тото НС са изговорени средно по 26 880 думи на заседание. За сравнение, в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС са изговорени съответно 33 074 (+23%), 35 109 (+31%), 33 753 (+26%) думи на заседание. 46-ото НС изпъква покрай актуализацията на Бюджет 2021 и отмяната на лятната ваканция.

39-ото Народно събрание е историческо отклонение от партийния опит на България през 90-те години. Дотогава у нас доминират две политически сили – БСП и ОДС, а ДПС е балансьорът между тях. Завръщането на Симеон Сакскобургготски и мълниеносният успех на НДСВ дават тласък на нова политическа реалност у нас, доминирана от лидерски движения и партии, каквато в бъдеще ще е ГЕРБ на Бойко Борисов.

Кои депутати в 39-ото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

40-ото Народно събрание, по време на което управлява т.нар. Тройна коалиция, е изключително фрагментирано. В хода му се образуват общо 10 парламентарни групи, а независимите депутати заемат четвърто място по изговорени думи след групите на ДСБ, "Коалиция за България" и ОДС.

Кои депутати в 40-ото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

41-вото Народно събрание е пробивът на ГЕРБ в българската политика. Партията на Бойко Борисов тогава печели 117 места в парламента и с подкрепата на РЗС си осигурява стабилно мнозинство в следващите над три години и половина. "Коалиция за България", в ролята си на опозиция, доминира парламентарната реч, а червеното острие Мая Манолова изрича близо двойно повече думи от втория в списъка.

Кои депутати в 41-вото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

42-рото Народно събрание, по време на което управлява злополучният кабинет "Орешарски", има сравнително кратък живот на фона на масовите протести от 2013-а и 2014-а година. Тук виждаме размяна на ролите на "Коалиция за България" и ГЕРБ, която този път е в ролята на опозиция.

Кои депутати в 42-рото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

43-тото Народно събрание, по време на което управлява кабинетът "Борисов 2", приключва покрай загубата на ГЕРБ в президентските избори през 2016-а година. Тук отново виждаме тенденцията от 41-вото НС, когато опозицията в лицето на БСП доминира парламентарната реч.

Кои депутати в 43-тото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

44-тото Народно събрание, по време на което управлява кабинетът "Борисов 3", за пръв път от десетилетие завършва успешно мандата си, макар и на фона на протестите от 2020-а година. Много заседания не успяват да съберат кворум поради бойкот на опозицията в лицето на БСП, а парламентарната реч отново е доминирана от левицата.

Кои депутати в 44-тото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

45-ото Народно събрание е първото в историята, неуспяло да излъчи редовен кабинет. Поради краткотрайността му изговорените думи са относително пропорционални на броя депутати в съответната парламентарна група, с изключение на групата на "Изправи се! Мутри вън!" – чийто председател е именно Мая Манолова.

Кои депутати в 45-ото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

46-ото Народно събрание, подобно на предшестващото го 45-о, не успя да излъчи редовен кабинет. За пръв път от над 10 години ГЕРБ не беше първа политическа сила, бидейки изместена от ИТН. Въпреки числеността си обаче парламентарната група на ИТН изговоря най-малко думи.

Кои депутати в 46-ото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

Изминалото 47-о НС разгледахме подробно в последните ни два анализа, които можете да намерите на блога ни. Накратко казано, опозиционните парламентарни групи на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" доминираха парламентарната реч, изговаряйки със 79% повече думи от управляващите "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и ИТН.

Кои депутати в 47-ото НС са говорили най-много от парламентарната трибуна, можете да видите ТУК.

Отличаващи се депутати

Мая Божидарова Манолова-Найденова, която за общо 1389 заседания е изговорила общо 863 202 думи. Това прави близо 621 думи на заседание.

Теодора Георгиева Якимова-Дренска, която за общо 1124 заседания е изговорила едва 4 думи. Забележете, не става дума за изказване, а за думи от място – "Оттеглям го". Тоест на два пъти Теодора Дренска е заявила желание за изказване, но го е оттеглила в последния момент. Така за два завършили мандата си парламента народният представител от НДСВ остава без нито едно изказване от парламентарната трибуна.

Извличане, анализ и визуализиране на данни: Благослав Михайлов
Подготвил доклада: Здравко Черкезов




Благодаря, че прочетохте!

💝 Стража съществува благодарение на хора като Вас!

Издържаме се единствено чрез малки дарения от физически лица!

Също можете да направите , както и да ни дарите по или .